Brieven aan Gustaaf (maar eigenlijk aan mama en papa)

9 Monky

Gustaaf,

Ik ga je iets vertellen dat je niet gaat geloven: achter deze apensmoel zit adellijk bloed. Ik hou je niet voor de gek. Ik kom van een lange voorouderlijke lijn van Vlaamse leeuwen. Het Belgische schild in het cijfer 9 is het bewijs. Ik leerde alles over ‘etiket’.

Maar van kleinsaf wist ik dat ik anders was. Niks wat bij leeuwen hoorde ging mij af. Terwijl op de zangles mijn klasgenootjes ramen kapot konden brullen, kwam uit mijn keel een hoog Oe oe aa aah geluid. In de turnles had ik dan weer 2x zoveel energie als de anderen. Met het grootste gemak sprong ik over de hoogste bok. In de les mediteren (gewoon een chique woord voor luieren) werd ik zot van ongeduld. Geen seconde kon ik stil zitten. Dan jeukte mijn neus, dan mijn oren… Zie je die nappen aan het uiteinde van mijn handen: dat zijn de overblijfsels van zuignappen, daarmee kleefden ze me tegen het raam, om me verplicht stil te houden. Wreed he? Volgens de dokter was het ADHD. Ze stuurden me naar de scouts om mijn energie kwijt te raken. Daar bij de welpjes, kon ik me eindelijk uitleven. Ik fopte iedereen, verzon verhalen, van de hak op de tak springend zodat niemand kon volgen. Toen ze me als totemdier ‘de aap’ gaven, zette me dat aan het denken. Was het mogelijk dat ik misschien werkelijk een aap was vanbinnen? Dat ik in het verkeerde lichaam was geboren?

Mijn ouders moeten dat onbewust gevoeld hebben want ze zeiden voortdurend: ‘Zet ons straks niet voor aap als het bezoek er is he!’ of: ‘Hou op met die apenstreken!’

En toen op 8 februari 2016, ging het Chinese jaar van de aap in, en werd jij kort daarop geboren. (Jawel, dat maakt jou ook tot een klein aapje ; ) Ik was niet meer te houden. Mijn lijf voelde als de verkeerde jas… de aap MOEST uit de mouw. En dus liet ik mij omkeren en bleek ik inderdaad een aap te zijn vanbinnen. Ik veranderde mijn naam van Franky in Monky. Op mijn oude dag wordt dat dan ‘Mon’ ; ) De Mon. Klinkt goed he?!

Ik kan je maar één raad geven Gustaaf: doe wat je voelt dat je moet doen. Als je het gevoel hebt dat je moet fluiten, fluit dan… ook al zegt iedereen dat je een vis bent en dat vissen blublubben. Leef naar je ware aard! Wees niet bang om voor aap te staan. Je zult beloond worden met een groot geluksgevoel vanbinnen.

Na mijn omkering woonde ik tijdelijk in de voormalige koekjesfabriek van Parain, die werd verbouwd naar een drukkerij en ik verbouwde het naar een speelparadijs, met mijn eigen cinemazaal! Daar komen de foto’s van.

Maar nu ben jij mijn thuis.

(Om jou als baby niet té hyper te maken, hebben ze mijn vurige 9, op een ‘kalme T-shirt’ genaaid. Kwestie van balans ; )

Wij worden dikke vrienden. Dat voel ik.

Monky,

Man, gaan wij leut maken! En als je ouders een keer boos worden, dan wijs je gewoon naar mij en zeg je: ‘Daar zit de schuldige aap.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s